La Coppa Piacentina DOP

Coppa Piacentina D.O.P. tradicionalno je suhomesnato meso iz pokrajine Piacenza, sjeverna Italija. Dobiva se pomoću cervikalnih mišića svinja rođenih i uzgajanih u regiji Emilia-Romagna i Lombardiji; dok su sve faze prerade mesa ograničene na provinciju Piacenza, gdje drevna umjetnost mesarskih majstora, u kombinaciji s jedinstvenom i neponovljivom mikroklimom, čini ovaj proizvod pravim remek-djelom.

Piacenza je jedina pokrajina u Europi koja se može pohvaliti s tri prehrambena proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti.

Pri rezanju, kriške Coppa Piacentine kompaktne su i homogene, s izmjeničnom crvenom i bijelom bojom. Miris je nježan, s aromom začinjenog mesa i blagim pikantnim mirisom papra. Okus karakterizira izvanredna slatkoća, u ugodnom kontrastu s karakterističnom aromom.

Preradu Coppa Piacentina karakteriziraju četiri različite faze:

  • U prvoj fazi sirovo meso posipa se mješavinom pažljivo proporcionalnih začina i soli;
  • Nakon kratkog odmora, što je korisno da sol i arome prodiru u meso, proizvod se umasira i zamota u karakterističnu prirodnu vreću svinjskih crijeva;
  • Zatim se meso veže koncem i čuva se u našim sušionicama 10/15 dana;
  • Posljednja faza je ona za dozrijevanje u našim podrumima, koja traje oko šest mjeseci.

Gotov proizvod ima cilindrični oblik, težak više od 1,5 kilograma. Coppa Piacentina se prodaje s odgovarajućim D.O.P. certifikatom koji jamči njegovo podrijetlo i poštivanje tradicionalne prakse obrade.

Salumificio Peveri Carlo