La Pancetta Piacentina DOP

Panceta Piacentina dolazi iz masnog dijela svinjskog trbuha, nazvanog “pancetton”. Sirovina dolazi isključivo od svinja koje su rođene i uzgajane u regijama Emilia Romagna i Lombardija, dok je proizvodno područje ograničeno na provinciju Piacenza, čija je klima presudna za dobivanje karakteristika ove sočne salame. Postupak pripreme podijeljen je u četiri faze:

  • Prva operacija je soljenje, pri kojem se meso posipa mješavinom soli i začina prema tradicionalnom receptu;
  • Zatim slijedi period hladnog odmora, kako bi se sol i arome ravnomjerno rasporedile po mesu;
  • Nakon masaže, slanina se smota, zaveže koncem, a zatim se suši u posebnim podrumima tijekom razdoblja od 10 do 15 dana;
  • Nakon sušenja, proizvod dozrijeva četiri mjeseca.

Gotov proizvod ima cilindrični oblik, težak između 4 i 8 kilograma. Pancetom Piacentina mora se prodavati s odgovarajućim D.O.P. znak koji jamči podrijetlo i poštivanje tradicionalnih postupaka obrade.

Pri rezanju, krišku karakterizira tipično izmjenjivanje kružnih slojeva crvene, ružičaste i bijele boje. Miris je nježan, ali obogaćen ugodnim začinskim notama. Kriška je mekog okusa, s tendencijom topljenja, zahvaljujući prisutnosti čestica masnoće, koje također određuju nježni i slatkasti okus, te ljutine koja proizvod čini posebno apetitnim.

Salumificio Peveri Carlo